TOPlist
LADA 1600MTX Rallye Team

Výběr sezóny:

09/10 | 10/11 | 11/12 | 12/13 | 13/14 | 14/15 | 15/16 | 2017 | 2018 | 2019


Vítejte na webových stránkách závodního týmu LADA 1600MTX Rallye Team.

Vlevo si vyberte kategorii, která Vás zajímá. Zde se budete dozvídat všechny nové věci ohledně našeho závodního týmu.



 

Svatba řidiče s navigátorkou
Kdo by se domníval, že naše závodní sezóna 12/13 zkončila právě Bohemkou, je na omylu. Poslední a nejlepší třešnička na dortu byla svatba řidiče a navigátorky!

Vzhledem k tomu, že právě čtete web o závodním teamu, nebudu se zde chlubit naší perfektní svatbou, jediné co zmíním je naprosto dokonalý průvod veteránů, který nás k oltáři doprovázel. Nevěstu vezla moje zrenovovaná LADA 21061 a já jsem se samozřejmě nemohl vézt ničím jiným než závoďákem (řídil náš mechanik Venoušek, který byl zároveň svědek :-))

Fotografie průvodu veteránů ze svatby můžete prohlédnout zde.





 

Rally Bohemia Legend 2013 - splněný sen
Naše snaha byla odměněna! Zúčastnili jsme se naší oblíbené Rally Bohemia, kterou jsme v předchozích ročnících navštěvovali jako diváci. Tentokrát jsme však poprvé mohli okusit tratě přímo ze soutěžního vozu, našeho oficiálního historika. Ještě několik dní před Bohemkou to ale nevypadalo moc dobře neboť mě provázeli technické problémy s brzdami a navíc jsem několik dní před startem dostal rýmičku (pravděpodobně z toho, jak moc jsem se těšil). Naštěstí všechno dobře dopadlo a my se snažili reprezentovat jak nejlépe jsme mohli. Snad se to i dařilo, neboť naše průjezdy divací hodnotili máváním a i potleskem, což byl super pocit! Kromě zadřeného ložiska na kole a jednom proraženém ráfku (holt se všechny drifty nepovedli :-)) jsem dojel až do cíle /do Sosnové/ a i tuto paralelní jízdu bezproblému zvládl. Moc jsme si to zkrátka užili a medaily z bohemky máme konečně doma! :)

Chtěl bych poděkovat mé Haničce za maximální nasazení při navigování, mým mechanikům Wencovi a Vojtovi a také Jirkovi Nejdlovi, Martinu Stránskému a Milanovi Blahoutovi za rady a jiné drobnosti...

Fotografie z Bohemky naleznete zde. Do sekce "Video" jsem přidal jeden náš on-board a také závěrečné video ze Sosnové.







Sezóna skončila - 1.místo LADA Cup, 5. místo ve skupině absolutně!
Dlouho očekávaná chvíle nastala - je za námi poslední závod sezóny 2012/2013. Nejdříve pár slov k poslednímu závodu: auto jsme měli připravené ale trať byla skutečně náročná, jízda po panelech a průjezdy trávou a "drnacáky" prověřili všechny šrouby, klouby a spoje... Prakticky po každé RZ (kterých bylo celkem 12, což je dvojnásobek toho co jsme dosud jezdili) jsem dotahoval, měnil, seřizoval.. Konkrétněji: praskla zadní kost nápravy, převodovce vypadává kvalt, utrhl jsem řadičku, urval silentblok motoru a spadl mi klíňák, kuli kterému jsem musel vzdát jezdu RZ a dostal jsem tak trestnou minutu, kterou jsem už těžko doháněl. Největší problém byly však brzdy, které se na tuto trať skutečně "nehodili" a začali se hřát po několika zatáčkách. O adrenalin nebyla nouze, ale časy nebyly žádná sláva - v LADA Cupu jsme dojeli druzí a ve skupině až osmí. Mnohem hůře na tom byl Dan z Teamu Bláznů, který hned v první RZ totálně zrušil svou LADU. Úmrtnost aut byla skutečně velká, takže byl úspěch, že jsme nakonec dojeli (byť se zraněními :-))

Závěrečné hodnocení dopadlo tak, jak jsme už tušili: LADA Cup jsme vyhráli, což je samozřejmě super! Ale ve skupině V. se promítli naše technicé problémy, takže jsme se nakonec museli spokojit s absolutně 5. místem. I tak je to podle mě úspěch, neboť naší konkurencí byly závodní speciály do 2500ccm. Velice děkujeme všem pořadatelům, především Milanovi za pevné nervy a dobrou organizaci. Děkuji taky mému teamu (Haničce, Wencovi, Kájovi a rodině Štráchalovic) za veškerou pomoc při práci na autě. Haničce obzvlášť děkuji za profesionální navigování, jinak bych snad vůbec nevěděl kam jet :)

Konec sezóny sice nedopadl dle mých představ, technika zlobila - holt jsem si vybral daň za to, že jsem dříve měl vždy štěstí. Já se však nevzdávám a vše znovu opravím, abych svou reputaci opět napravil. :-)

Fotografie ze závěrečného rallye naleznete zde.
Za LADA 1600MTX Team
Martin Čermák, řidič





VAZ 21061
LADA sraz 25.5.2013 - 3. místo jízda zručnosti
Stále nemáme opraven závoďák, tudíž jsem na LADA sraz do Mnichova Hradiště vytáhl mého veterána (VAZ 21061, r.v. 1977, hist. testace). Na sprint jsem samozřejmě neměl, o to více mě potěšila jízda zručnosti mezi kužely, kde jsem zkončil na 3. místě, náš týmový mechanik Wenca je šikula a porazil mě :) Jízdy zručnosti se zúčastila i má přítelkyně-navigátorka Hanička a zajela také suprový čas :D Prostě je to doma.. :)
Fotografie ze srazu naleznete: zde.

Nyní v plném proudu probíhají přípravy na závěrečný velký závod poháru Amater Rallye 2012/2013!!!





VAZ 2103 MTX Racing také jede :)
Sosnová 12.5.2013 - 1. místo LADA Cup s propůjčeným vozem
Začínám mít pocit, že od té doby, kdy má náš závoďák "R"kové SPZ, nechce jezdit amatérské soutěže :) Jinak si nedokážu vysvětlit, proč mám od té doby smůlu. Den před závodem nám kleknul motor. Oprava sice byla možná, ale končil bych někdy k ránu, tudíž bych nebyl schopen řidit. Kolem půlnoci, kdy jsem smutně koukal do motoru jsem poprosil Vojtu Krupku z konkurenčního teamu, který jezdí vozem VAZ 2103 MTX Racing, zdali bych nemohl jet jeho vozem (oslovil jsem i Dana, kterému také děkuji za ochotu). Tímto bych chtěl Vojtovi skutečně moc poděkovat, protože s mojí prosbou souhlasil a já mohl druhý den ráno v Sosnové startovat s jeho autem, na kterém jsme se střídali. Bylo vidět, že má Vojta auto skutečně v ruce, jezdil perfektně, bohužel měl na poslední RZ velký déšť, takže se z průběžného druhého místa propadl až na 4. Já jsem však s jeho LADOU nakonec zvítězil v LADA Cupu a ve skupině dojel na 8. místě.

Ještě jednou - Vojto, moc děkuji! Do příště to musím opravit a prolomit smůlu!

Fotografie naleznete: zde.



nejede to :(
Bělá pod Bezdězem 13.4.2013 - zlý sen :(
O závodu v Bělé se mi ani nechce mluvit, ještě teď mám pocit, že to byl zlý sen. Celé rallye jsme se protrápili. Nejprve nám vypadl kloubek plynu a v další jízdě nám náhradní praskl. V celém tom stresu kolem blbýho kloubku na plyn jsem nezaregistroval, že mi přestal fungovat budík na stav paliva. Vím že se na něj nemůžu spoléhat, ale prostě stalo se, takže nám ke všemu ještě došel benzín. Tomu už jsem se prostě musel smát. Zkrátka, když se daří, tak se daří... :) Bohužel ze závodu nebyl ani bod, což velice snižuje šance na absolutní stupeň vítězů ve skupině 5.

Hrstku fotografií (nebylo moc co fotit) najdete: zde.




LADA 1600MTX
Testování 10.3.2013 - 1.místo
Hned druhý den po rallye v Sosnové nás čekala velká událost - jeli jsme do Prahy na STK Chodovec aby se naše hobby vozidlo stalo skutečným "závoďákem". Šlo o velké splnění snu. Chtěli jsme to dotáhnout tam, aby bylo auto zkrátka papírové a mohlo se účastnit oficiálních závodů (mistrovství historiků, apod). Tento fakt předcházelo obrovské množství času ztráveného v garáži, nejen mnou ale i dalšími zainteresovanými osobami. Jmenovitě velice děkuji mechanikovi Vencovi a mé přítelkyni Haniččce, bez nich bych to prostě a jednoduše nestihl. Dále patří díky i Kájovi (karosářovi za "přípravu" kastle) a dalším lidem, které jsem do toho jakkoliv zatáhl... :-)

Na testování jsme jeli poněkud nevyspalí, protože jsme přes noc opravovali vůz po rallye, ale vyplatilo se. Dřívější LADA 2101 se změnila na oficiální historický sportovní vůz LADA 1600 MTX (tehdejší skupina A2) a to bez výhrad! Všechno jsme měli v pořádku. Stálo to zkrátka za to! Večer se šlo samozřejmě na pivo a pak spát :) ...ikdyž, zaspat nemůžeme tolik, stále nám jde o celkové umístění v Amater Rallye ve skupině 5, takže po drobném odpočinku opět šup do garáže připravit auto na další závod! Také oficiálně přejmenovávám náš team na LADA 1600MTX Rallye Team s novým umístěním webových stránek na adrese ladamtx.cz.

Fotografie z přípravy na testaci naleznete zde: djczermino.rajce.idnes.cz/LADA_1600MTX.




driftík
Sosnová 9.3.2013 - 2. místo LADA Cup
"Jak je v sosnové jen trochu mokro, je vždycky sranda..." - o tom jsme se jako vždy přesvědčili na dalším závodě v Sosnové, tentokrát už v novém kabátě. Myslím, že jsme s naší LADOU předváděli skutečně hezké průjezdy, bohužel nás však vyšší moc (NE! řidič za to opravdu nemůže! :-) poslala hned v první RZ mino trať, kde jsme se zastavili zadní nápravou ponořeni v nečem, co je za sucha obyčejná tráva... Než jsme se z této nepříjemné situace dostali, uběhlo něco přes minutu a předjelo nás několik aut. Po 1. RZ jsme ze 66 aut byli 65. (jedno ji nedojelo vubec :-) Ikdyž jsme se snažili, skluz jsme už nedohnali a ve skupině skončili na 12. místě... I takové je prostě rallye.

V LADA Cupu jsme byli poprvé historicky poraženi konkurenčním Mamut Racing Teamem, který sice také v první RZ chyboval, ale méně než my (a měl z toho pochopitelně vélkou radost) I tak jsme závod užili (o tom to je a musí být!) ale víkend pro nás zdaleka nekončil, protože nás druhý den čekalo testování...

Fotografie driftíků a nového vzhledu naleznete zde.




na startu
Milovice 9.2.2013 - 1. místo LADA Cup, 3. místo ve skupině
O adrenalin během únorového rallye skutečně nebyla nouze - už od rána jsme věděli, že musíme nasadit vysokou laťku, protože nás začal v absolutním pořadí atakovat EZ motorsport. Po první RZ jsme byli druzí, což je krásné místo, ale během druhé RZ jsme to už přehnali a jeli trochu "bezmozkovitě". V mírné zatáčce nám auto trochu poskočilo na strom a v jednu chvíli jsem to už opravdu viděl bledě. Naštěstí jsme malý nenápadný strom uvnitř křoví trefili jen blatníkem, který nás opět odhodil na cestu. Krsáne detailní foto si můžete prohlídnout zde. Video i s výstižným komentářem natočil Wenca084 na mobil. Zbytek závodu jsme se trochu zklidnili ale i tak jsme během dvou jízd dostali hodiny (ve stejné zatáčce!!) a zkončili mimo trať. Problémy však potkaly i konkurenci. Nakonec jsme dojeli na 3. místě a Esso zkončil až za námi. V absolutním pořadí jsme dojeli na 12. místě. Příště se předvedeme v novém "kabátě" na okruhu v Sosnové 9.3.2013!

Foto i s várkou nehod si můžete prohlédnout zde.




Milovice na ledě
Milovice 12.1.2013 - 1. místo LADA Cup, 4. místo ve skupině
První novoroční závod je za námi. Jako vždy jsme plni očekávání jeli do Milovic. Už ráno nás přepadl snížek, který se na trati měnil v uklouzanou ledovku. O krizovky nebyla při závodu nouze ale ať jsem se snažil sebevíc, lehká záď našeho soutěžáku nám přeci jen nedovolila akcelerovat jak jsme chtěli. Vše se začalo měnit po poledni, kdy začala postupně trať schnout. V tuto chvíli přišli na řadu slicky :-) Sice na nich byla na "ledových" úsecích tratě (zvlášť na dlouhé rovince v lese) docela legrace, ale čas byl mnohem lepší, než na zimních gumách. Soupeře jsme začali dotahovat, ale nakonec jsme se na bednu tesně nedostali a dojeli bramboroví. I tak to byl velice povedený závod! V absolutním pořadí jsme dojeli 14. ze 57 soutěžních aut. Na příští závod se pokusíme lépe vybavit pneumatikami. Pojede se už 9.2. opět v Milovicích!

Fotogalerii si můžete prohlédnout zde.




Sosnová
Sosnová 24.11.2012 - 1. místo LADA Cup, 4. místo ve skupině
Na závod do Sosnové jsme se těšili, protože jsme po minulém klouzání v Bělé měli chuť svézt se pořádně rychle :) Na trati v Sosnové hraje velkou roli, kromě řidičských schopností, také výkon vozu. Toto jsme si byli už od začátku vědomi a proto jsem se snažil kompenzovat výkonostní mezery stylem jízdy, kde jsem ze sebe už při první RZ vydal maximum! Zatáčky jsme řezali jak to šlo a myslím, že naše jízda i vypadala atraktivně. Nakonec jsme sice byli trochu zklamaní, ve skupině jsme dojeli bramboroví. Mnohem více nás ale těší výsledek v absolutním pořadí, kde jsme dojeli celkově 15. ze 100 soutěžních aut! O napětí také nebyla nouze, jeden soutěžní vůz skončil na střeše...

Fotografie můžete prohlédnout zde. Další závod bude až po novém roce v Milovichích 12.1.2013. Už teď se těšíme a přejeme všem krásné svátky!




LADA na sněhu
Bělá p. Bezdězem 27.10.2012 - 1. místo LADA Cup, 5. místo ve skupině
Druhý závod sezóny AR 2012/2013 se jel v Bělé pod Bezdězem. Nebylo by na tom nic zvláštního dokud jsem nezjistil z předpovědi počasí, že bude pravděpodobně sněžit. Vybaven všemy druhy pneumatik co dala garáž jsme vyrazili. Sníh sice padal, ale na silnici vytvářil krásné blátíčko po kterém to všem vesele klouzalo. O krizovky nebyla nouze. Několik aut skončilo v lese, jedna soutěžní LADA i na střeše. My jsme po ranních komplikacích s dopravou měli trochu pomalý start a bohužel nám byl tento čas z první "pomalé" RZ přidělen i do druhé. Zbytek závodu jsme sice zabrali, ale skluz z rána jsme nedohnali a tak nám "bedna" utekla o 8 vteřin, což nás mrzelo.. :-( Nakonec jsme dojeli na 5. místě a v LADA Cupu první, takže pohár byl přeci jen doma :-)

Sněhobílé fotografie můžete prohlédnout zde. Následující závod bude 24.11. v Sosnové. Mám s autem ještě nějaké plány, snad je do té doby stihneme. Nehcte se překvapit :-)




LADA jede
Milovice 15.9.2012 - 1. místo LADA Cup, 2. místo ve skupině
Na první závod sezóny AR 2012/2013 jsme nemohli ani dospat :-) Legrace začala být hned po startu, kde jsme minuli hned první zatáčku a nuceně se zúčastnili soutěže o kombajnéra roku nechtěným průjezdem přes pole. Nebylo to nakonec tak tragické, protože jsme se hned po první RZ dostali na druhé místo ve skupině 5 (která je letos určená pro závodní speciály o obsahu 1400-2500ccm). Tento fakt nám ihned vlil krev do žil a celý zbytek závodu jsme prakticky bojovali o setiny vteřiny o udržení této pozice. Lehké to nebylo, protože za námi byly vozy Honda Civic a Toyota MR2. Celý závod jsem projel téměř na hranici možností a proto jsem byl velice šťastný, když jsem zjistil, že jsme tuto pozici udrželi. Vozidlo na 3. místě od nás bylo jen o cca vteřinu a 4. místo o 2 vteřiny v celkovém sečteném čase! Absolutně jsme ze 70 posádek dojeli na 8. místě! Prostě perfektní závod a nejlepší start do nové sezóny jaký jen mohl být! :-)

Fotografie z Milovic můžete vidět zde. Příští závod bude pravděpodobně v Bělé pod Bezdězem - bude ještě upřesněno. My neusneme na vavřínech a náš stroj připravíme jak nejlépe to půjde, abychom mohli na náš úspěch navázat!



Co jsme dělali o prázdniny: Letoštní prázdniny jsme trávili jak jinak než pracovně, abychom mohli financovat našeho koníčka. Žádného závodu jsme se za ty dva měsíce nezúčastnili (pouze jako diváci, abychom sbírali inspiraci :-)) Auto zůstalo po technické stránce stejné a nepotřebovalo (zatím) žádné generální opravy. Proto byla údržba před prvním rallye celkem snadná. Zakoupili jsme nové závodní gumy a z maďarska jsme přivezli závodní "béčkovou" hlavu, na kterou jsme zatím nenašli odvahu ji namotnovat... :-D Na první závod jsme se už nemohli dočkat... A jak dopadl?


Za VAZ 2101 Rallye Team
Martin Čermák, řidič
Copyright (c) 2019 LADA 1600MTX Rallye Team | tel.: 737 536 862 | webdesign by DT xBase.cz - informační systém na míru pro malé a střední podnikatele Antispam.er.czValid HTML 4.01 Transitional